Proje Nasıl Ortaya Çıktı?


Sanat ve Tasarım Fakültesi ortak seçmeli dersi olan “Kamusal Pratikler”i; Müzik Toplulukları Programı, Sanat Yönetimi Programı, Bileşik Sanatlar Programı, İletişim Tasarımı Programı gibi farklı sanat disiplinlerinden öğrenciler bir arada alıyor.

“Kamusal Pratikler” dersinin içeriğini;
“Kamu ile birlikte sanat üretimi, son yıllarda sanatın kendisini ifade edebilmesi için kabul görmüş yöntemlerden birisidir. Bu uygulama yeni bir ilişki türünü ve sanata dair yeni kavramları da gündeme getirmiştir. Bu yeni ilişki türü özellikle sanatın katılımcı yanını vurgularken, bir anlamda geleneksel olarak “izleyici” olarak adlandırılan tarafın sürecin içinde daha aktif olmasını sağlamakta ve bu katılım / var oluş biçimi sanatın alımlanması ve algılanması bakımından bir demokratik ilişki türü ortaya koymaktadır. Bu görece demokratik ilişki biçimi her iki taraf, sanat ( ve doğal olarak sanatçı) ve izleyicilerde önemli bir farkındalık alanı yaratmaktadır. Buna göre, burada artık, geleneksel olarak tanımlanmış park ve bahçe heykellerinden, hatta günlük hayatın daha da yoğun olarak yaşandığı alışveriş merkezleri, havaalanları vb yerlerdeki heykel ve enstalasyon uygulamalarından çok,  sanatçı ve izleyicinin bir ilişki içinde  bulunacakları ve sonuçta ortak bir üretimin gerçekleşeceği bir sanat türünden söz etmek zorunludur.
Bu yeni tip sanat, daha çok günümüzün yeni  sorunları ( zehirli atıklar, kadınlara karşı şiddet, ırkçılık, yaşlılık, silahlanma, kültürel kimlik gibi) ile ilgilenmeye başlayan sanatçıların ilgisini çeken bir alandır. Bu ilgi, sanattan uzaklaşan, estetik dilini kamusal stratejilerin oluşturmaya başladığı bir sanat yaklaşımıdır. Kamusal Pratikler gerek teorik gerekse pratik olarak bu ilişki türünü incelemekte ve uygulama alanları için fırsat yaratmaktadır.”
Biçiminde tanımlayabiliriz.

Bizler de farklı sanat disiplinlerinden 7 öğrenci, dersi veren  Zerrin İren Boynudelik, Emine Önel Kurt, Levent Çalıkoğlu ve Nevin Çakmakoğlu’nun bize önerdiği “Balkon Tarımı” ile ilgili bu projeyi gerçekleştirmek ve Mahalle sakinleri ile paylaşmak istedik. Bu projenin uygulama alanı olarak da üniversitemizin karşı mahallesi olan, içinde üniversiteden öğrencilerin de içinde yaşadığı, alışveriş yaptığı ancak sınırlı bir iletişimde bulunduğu Abbasağa mahallesini seçtik. Projenin hedeflerinden birisi de karşı mahalle ile üniversite arasında bir iletişim köprüsü kurmak, mahalle ve üniversite bireylerinin birbirilerini daha yakından tanımalarını sağlamaktır.